Política regressiva

desempleo

Avui ens hem aixecat amb una dada més que significativa: 5.695.400 aturats a Espanya tot i la pèrdua de població activa. Encara no s’ha superat la barrera psicològica dels 6 milions però a aquestes alçades a ningú l’importen les barreres psicològiques. La dada és esgarrifosa  i suposa la taxa més elevada entre els països occidentals: un 26%, és a dir, que 1 de cada 4 espanyols està a l’atur i el 10% de les llars té a tots els seus membres sense feina.  I, segons publica avui La Vanguardia, l’Enquesta de Població Activa (EPA), l’atur al sector privat no ha tocat fons encara. Espero que ara els polítics facin una anàlisi crítica, deixin de mirar-se el melic, obrin els ulls i despertin, com diu l’últim llibre d’Albert Salvadó.

És molt necessari que parin un moment, deixin d’acusar-se uns als altres, i actuin però en favor de la ciutadania que és la que sustenta un país i la seva economia. La reforma laboral és un fracàs, és indefensable. Malgrat que són molts els analistes i experts que porten molt de temps advertint que escanyant la classe mitjana no se surt de la crisi, sembla que a Europa i de forma més exagerada a Espanya, aquest missatge encara no s’ha entès tot i les dades objectives, tot i les xifres de desnonaments,  tot i l’augment d’usuaris de bancs d’aliments,  tot i les dades de pensionistes que mantenen famílies senceres,  tot i que més de la meitat dels joves no troben feina, etc.  Enlloc d’invertir,  retallen, pugen impostos, abarateixen l’acomiadament, no pugen l’IPC a les pensions, augmenten l’edat de jubilació quan un dels col·lectius més perjudicats per l’abaratiment de l’acomiadament és la franja entre els 45 i els 65. A més, també llegim avui a La Vanguardia que el fet de reduir-se el nombre de cotitzants suposa que ara a la Seguretat Social, per si no estava prou tocada, la situació financera s’agreuja. El seu dèficit se situava al novembre en 11.800 milions d’euros desbordant les previsions del Govern espanyol.

Davant d’aquesta situació que s’arrossega des de 2007 encara no hem vist cap política activa, de creació de llocs de feina, d’incentius a empreses  per establir-se a Espanya i contractar personal que es troba a l’atur, de facilitats per als autònoms, de pactar amb la societat civil mesures de creixement, de reformar el sistema de pensions, de replantejar l’administració i no parlo de reduir-la , perquè es generaria més atur, sinó de fer una bona planificació estructural, de presionar els bancs perquè tornin a donar crèdit (ja que se’ls està rescatant amb diner públic, al menys que l’aixeta es torni a obrir per facilitar les inversions i no les retallades). De tot això res. Ara bé, mentrestant anem veient com els casos de corrupció augmenten i amb impunitat, com ens intenten vendre cortines de fum perquè la ciutadania es despisti amb temes menors, com a Catalunya el Parlament és incapaç de posar-se d’acord en una declaració conjunta pel dret a decidir, i com hi ha un terrible immobilisme a l’hora d’executar polítiques actives.

A Andorra, afortunadament, la situació no arriba a aquests extrems però no és precisament òptima.  Hi ha unes 880 persones inscrites al servei d’ocupació  (que no vol dir que no hi hagi molta més gent a l’atur que no s’hi hagi inscrit) d’una població que situem en 70.000 i tenint en compte la pèrdua de milers d’assalariats que han marxat del país. És una xifra un 45% superior a la de fa tan sols un any. 

El Govern confia en l’obertura econòmica per generar noves oportunitats però aquesta no serà ni de llarg la solució a la crisi. Les solucions, i encara més sent un país petit, passen les polítiques actives de creixement i flexibilitat. Si tenim en compte que el gran gruix empresarial el formen les petites i mitjanes empreses, se’ls ha de donar facilitats, s’han de baixar els autònoms que ara mateix es veuen obligats a pagar 400 euros per qualsevol activitat econòmica que realitzin (no hi ha marges en funció dels ingressos). Obviament ara ens trobem en plena implantació del canvi de model de fiscalitat i tot canvi d’aquest tipus suposa un trasbals. Que els impostos directes són necessaris és una obvietat. L’Estat ha de tenir ingressos i els ciutadans i les empreses han de participar de l’Estat amb aportacions. La situació fins ara era absolutament irreal i insostenible i això ha tingut i està tenint moltes conseqüències.

euros

Es preveu que al 2040 el fons de reserva de la branca de jubilació de la CASS se situi en un resultat negatiu de 3.840 milions perquè al 2030 es començarà a esgotar aquets fons. Es necessiten mesures urgents. En aquest cas, esperem que no se segueixi l’exemple de països veïns gravant només els ciutadans. Si l’Estat necessita ingressos, i els necessita molt, ha de prendre decisions valentes amb els bancs i amb els que més tenen. Veurem com evoluciona el model d’IRPF que s’haurà d’aplicar a partir de l’any vinent.  El debat és molt necessari i s’ha de comptar amb totes les parts. Sobre la taula es molt necessària també la reforma de l’Administració, deixant clar que els funcionaris no tenen tota la culpa. Amb anterioritat ha interessat fer-la crèixer, ara s’ha de restructurar, però amb un pla d’actuació desenvolupat i treballat, amb objectius i un procès en què la formació ha de ser una eina clau. Sovint i més en moments de crisi i retallades ens oblidem de la formació quan és un element bàsic per a l’evolució i el creixement.  El coneixement compartit i l’agilitat administrativa s’ha de tenir molt en compte en aquesta reforma que ha de conduir també a posar més facilitats per realitzar qualsevol tipus de tràmit. Obrir una empresa ha de ser fàcil, obrir una nova empresa ha de tenir incentius (el model nordamericà és el gran exemple en aquest sentit) i  generar llocs de treball també.

Esperem que el desenvolupament democràtic ens porti també a aconseguir lleis de transparència i de responsabilitat política en una societat més participativa. Llavors serem una societat més madura democràticament.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s