Votar des de l’estranger és fàcil?

Votar és un dret i també una obligació. Ho és i ara més que mai s’està demostrant. La ciutadania té molt a dir, cada vegada més, demanem una democràcia real, participativa, que ens tinguin en compte i, per tant, el primer pas són les urnes.

En èpoques com les que estem patint, la participació hauria de ser molt més alta i d’entrada ens ho haurien de posar fàcil. Però no ho és. En primer lloc pel baix nivell polític, en segon lloc perquè no es proposen solucions i, en tercer lloc, i això només ens afecta als que residim a l’estranger, pels tràmits inútils que hem de fer per poder votar i els problemes perque arribi la documentació sense la qual no se’ns permet exercir el nostre dret.

De fet, per aquests comicis 140.000 catalans que viuen a l’estranger no han rebut les paperetes per votar tot i haver fet la sol·licitud.

Aquest és el procediment:

Quan te’n vas a l’estranger, t’inscrius en el Consulat Espanyol de manera que automàticament se’t dóna de baixa de la població en la qual estaves censat (en el meu cas a Barcelona) i la teva residència es fixa en el país en què resideixes (en el meu cas Andorra). De manera que quan hi ha unes eleccions, reps a casa teva (Andorra) el document del cens que acredita el teu dret de vot. Això a Barcelona era suficient per poder votar al col·legi electoral que et corresponia. Se suposa que a l’estranger, si ja estàs censat en el teu nou país de residència i pots votar a l’Ambaixada, també hauríem de tenir prou anant fins allà, presentant el nostre DNI i votant.

Doncs no! Algunes ments pensants d’intel·ligència superior que encara no hem arribat a comprendre van decidir que ens ho posarien molt més difícil:

1.Primer reps el document del cens amb les instruccions per sol·licitar el vot. Has d’omplir la sol·licitud, fer una fotocòpia del DNI o passaport o un certificat del Consulat, anar fins a correus i si no portes un sobre, que et cobrin 50 cèntims per un (50 cèntims!!!), i enviar-ho. També ho pots fer per fax. Però qui té encara fax avui??? I com és possible que es tramiti tot per correu ordinari? Hola? Internet?

2.A partir d’aquell moment has d’esperar que t’arribi la documentació per votar. Ara bé! te l’han d’entregar en mà i si per una casualitat del destí treballes i no et troben a casa…doncs no tens documentació i diguem que els horaris de correus no tenen precisament en compte cap d’aquestes variables. Jo vaig tenir sort perquè la meva parella treballa a la tarda i al matí era a casa quan va venir el carter.

3. Obres el sobre gruixut que t’ha entregat el carter.

4. La documentació que t’envien és la següent: una papereta de cadascuna de les candidatures proclamades, sobre de votació amb la capçalera “ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA 2012“, sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial, sobre adreçat a l’oficina o a la secció consular en què estigueu inscrit, dos certificats d’inscripció en el cens electoral, un dels quals porta incorporat un taló per sol·licitar el reintegrament de les despeses de franqueig.

5.Llegeixes les instruccions fins i tot vàries vegades

6. Les instruccions diuen:

PAS 1. Preparació del sobre de votació. Trieu la papereta de la candidatura a la qual volgueu votar i introduïu-la al sobre de votació “ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA 2012”. Si al sobre  no hi hagués papereta es considerarà vot en blanc.

PAS 2.Preparació del sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial. Separeu el taló de la sol·licitud del reintegrament de les despeses de franqueig del certificat d’isncripció en el cens electoral tallant-lo per la línia de punts. Inclogueu al sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial el següent:

-El sobre de votació amb la papereta de la candidatura escollida.

-Un certificat d’inscripció en el cens electoral (pot ser el separat del taló de sol·licitud de reintegrament)

-El taló de sol·licitud de reintegrament de les despeses de franqueig firmat, només si remeteu el vostre vot per correu certificat. Si opteu per dipositar el vostre vot en urna, no hi heu d’incloure aquest document.

-Un dels següents documents: Fotocòpia del DNI expedit per les autoritats espanyoles, fotocòpia del passaport expedit per les autoritats espanyoles, certificat de nacionalitat, certificat d’inscripció en el registre de Matrícula Consular.

-Tanqui el sobre

PASO 3.Dipòsit en urna o tramesa postal del vot.

1.Si opteu per desplaçar-vos fins a l’oficina o secció consular per dipositar el vostre vot en urna: Acrediteu-vos davant del funcionari/ària consular mitjançant algun dels documents següents:

-DNI expedit per les autoritats espanyoles.

-Passaport expedit per les autoritats espanyoles.

-Certificat de nacionalitat.

-Certificat d’inscripció en el registre de Matrícula Consular.

Lliureu al funcionari/ària consular l’altre certificat d’isncripció en el cens electoral i el sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial, perquè estampi al sobre el segell de l’oficina o secció consular en el qual consti la data de dipòsit.

Una vegada li tornin el sobre segellat, introduïu-lo a la urna.

2.Si opteu per remetre el vostre vot per correu certificat a l’oficina o secció consular:

-El sobre adreçat a la Junta Electoral Provincial, amb la documentació esmentada en el pas 2.

-L’altre certificat d’inscripció en el cens electoral.

Tot això ho trobeu normal? És la manera més eficaç per evitar que la gent voti. I a més, les meves dades van dins el mateix sobre que el meu vot. A mi qui em garanteix que el meu vot és secret? Perquè no rebem el mateix tracte?

És que no pot ser tant difícil. Si rebo la documentació del cens, el dia de les eleccions o dos dies abans si volen fer el recompte, he de poder anar al Consulat presentant el DNI perquè comprovin que estic registrada i votar. I prou! Ni demanar vot per correu, ni enviar faxos, ni fer fotocòpies del DNI, ni res. Però què és això? I a sobre hem d’aguantar que 140.000 persones puguin votar perquè no han rebut tot aquest gruix de papers? No m’extranya, si tenen la mala costum de treballar i ve el carter i no els troba…A mi que em perdonin, però ara mateix no se si estic al segle XXI o al segle XVIII.

Penso que s’ha de replantejar tot el sistema, no només aquest, sinó les eines democràtiques que tenim els ciutadans. Ara, de moment, esperarem què fan amb aquests 140.000 vots que s’han perdut.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s