Sentit comú

Des de fa uns mesos sembla que el gran problema d’Espanya és si Catalunya vol ser o no independent, federal, un nou estat de la Unió Europea, etc. El debat és etern i sovint tothom opina del que desconeix mentre es va teixint una cortina de fum que aconsegueix esborrar parcialment o deixar de banda temes realment d’importància i urgència, com el nou model de societat que s’hauria d’estar construint enlloc de perdre el temps teoritzant enlloc d’actuar; com afrontar però de veritat la tragèdia dels desnonaments; com buscar fórmules per posar fre a l’enorme taxa d’atur que està deixant un país en la misèria; com trobar altres solucions que no siguin retallar prestacions socials i pujar uns impostos que els particulars no poden suportar, les grans empreses no poden assumir i que provoquen el tancament de pimes cada dia; com fer que els bancs deixin de decidir sobre les lleis i els models d’Estat, i que compleixin i deixin de cometre abusos i d’especular.

Mentre es teoritza, no es troben idees, no en pensa i en conseqüència no es fa res…Hi ha un immobilisme terrible, això sí que fa por i no que es convoqui un referèndum. És que estem bojos?  Sembla que anem enrere. La palabra democràcia significa “el poder del poble” i això no s’està aplicant. Que el poble pugui “decidir” cada 4 anys a qui vota no vol dir que siguem democràtics. En realitat, hi ha molt poca cultura democràtica quan els polítics imposen i no consulten, quan els polítics tanquen els ulls i es tapen les orelles. De què tenen por? Que convoquin un referèndum, haurien d’estar encantats de fer-ho. I si la voluntat de la gran majoria del poble de Catalunya és constituir-se com un nou estat en el marc de la Unió Europea, arribem a acords en benfici de totes les parts, sense amenaces sense sentit i amb violència, sense insults, sense una actitud destructiva perquè així estem tornant a la Caverna. Escoltem!

Aquí us deixo un fragment de l’entrevista que li va fer Jordi Gonzàlez al President Mas al programa “El gran debate”. És una de les entrevistes en què més clar ha parlat i la base del seu discurs és el sentit comú, sobretot pel que fa a la posició de Catalunya respecte a Europa.

http://www.telecinco.es/_599f92bb

En la meva opinió,  Europa no serà clara fins que vegi per on van els trets. Crec que al final serà tot una qüestió econòmica: si interessarà o no que Catalunya continuï dintre de la UE, ja que depenent de quina sigui la seva situació econòmico-financera en cas d’independitzar-se hauria de ser rescatada immediatament i això obviament no es voldrà, esperaran a que la situació s’estabilitzi per votar la seva entrada. No s’arriscaran a que es repeteixi el cas Grècia, un país que no estava preparat per entrar a l’euro i que ara paga les conseqüències de construir una irrealitat econòmica.

Ara bé, el President Mas ha de ser més clar en les seves propostes, en com és o com serà aquesta Catalunya independent tant si forma part com si no de la UE. Ell dóna per sentat que estarà dintre de la Unió Europea però ningú li està garantint. Està portant llavors als catalans a un escenari indefinit amb molts riscos? Perquè si està aprofitant les passions per després col·locarnos a l’arena del Colosseu envoltats de lleons serà més que una gran irresposabilitat política. També m’agradaria saber si ara Rajoy cedís al pacte fiscal…continuaria volent tirar endavant el referèndum? Perquè la flama ja està encesa…

Així és la Catalunya que projecta el President Mas:

http://www.telecinco.es/_599f92bb

I aquest és el vídeo de l’entrevista que Xavi Bosch li fa al President Mas quan ja s’ha dissolt el Parlament. Per si voleu aprofundir, és una entrevista que val molt la pena:

Estar a favor o no de la independència és un tema molt personal, crec que falten moltes propostes i que aquestes eleccions es llegiran com un referèndum simulat, cosa que serà un gran error perquè no serà real. Però encara crec en la democràcia i sí penso que s’ha de consultar el poble i prendre decisions, que s’han d’incloure als ciutadans en les mesures polítiques, que els polítics han de ser més conscients de la realitat i aquí és on el poble ha de tenir molt a dir, ha de demanar, ha de ser exigent i ha de ser partícip de la nova societat que s’ha de construir. Però primer, l’han de deixar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s